Właściwości oleju z pestek dyni. Dlaczego warto go stosować?
Olej z pestek dyni dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym zyskał uznanie nie tylko w sztuce kulinarnej, ale i w medycynie naturalnej. Jest szczególnie polecany w przypadku niektórych dolegliwości ze strony układu moczowego i przy obecności pasożytów. Zobacz, dlaczego warto go stosować.
Olej z pestek dyni zyskuje coraz większą popularność. Jest to produkt lekkostrawny i łatwo dostępny. Jego największą zaletą jest duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy go przechowywać w ciemnej butelce, chroniąc przed promieniowaniem słonecznym.
Czym jest olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni od setek lat, podobnie jak olej sojowy oraz olej z pestek moreli, cieszy się dużym uznaniem. Popularny jest szczególnie na terenach Ameryki Południowej, Północnej i Styrii. Przez zwolenników nazywany jest „zielonym złotem”, ponieważ jego barwa jest zielonobrązowa.
Olej z pestek dyni ma delikatny orzechowy smak i zapach. Proces jego produkcji pozostaje niezmienny od ponad 400 lat. Tłoczony jest na zimno z nieprażonych ziaren. Warto pamiętać, że olej z pestek dyni używamy jedynie na zimno. Nie zaleca się go do smażenia ani podgrzewania. W tym celu znacznie lepiej jest użyć oleju rzepakowego, ponieważ ma wyższą temperaturę spalania.
Pierwsze uprawy dyni w celu uzyskania cennego oleju datuje się na XVII wiek. Początkowo stosowano go przede wszystkim w kuchni. Było to związane z jego walorami smakowymi. Wraz z rozwojem badań naukowych i poznaniem składu tego produktu, zaczęto zalecać go do spożycia również w naturalnej medycynie. Obecnie rekomenduje się go również w kosmetyce.
Skład oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni to skarbnica kwasów nienasyconych – omega-3 i omega-6. Ich zawartość wynosi odpowiednio 40% i 15%. Razem daje to aż 55% nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Ponadto w ich składzie wyróżnia się beta-karoten, witaminy z grupy B, A, C, E i D, potas, cynk, selen, skwalen, fitosterole, cytrulinę, fitosteryny i kukurbitynę.
Na co pomaga olej z pestek dyni?
Ze względu na bogaty skład, olej z pestek dyni polecany jest przede wszystkim mężczyznom, kobietom w okresie menopauzalnym i osobom walczącym z pasożytami.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno rekomendowany jest mężczyznom cierpiącym na łagodny przerost gruczołu krokowego, czyli prostaty. W przebiegu tego schorzenia obserwuje się przede wszystkim problemy z oddawaniem moczu oraz z erekcją. Fitosterole zawarte w oleju z pestek dyni mają działanie zbliżone do hormonów płciowych, szczególnie dihydrotestosteronu (DHT), którego zbyt wysoki poziom może powodować rozrost prostaty. Fitosterole skutecznie modulują poziom DHT i tym samym zmniejszają dolegliwości związane z patologią gruczołu krokowego.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, a także łagodzą objawy menopauzy. Wspomniane wyżej kwasy wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, wzroku oraz skóry.
Olej z pestek dyni dał się również poznać jako sposób na walkę z pasożytami układu pokarmowego. Jest to możliwe za sprawą obecności alkaloidów, które uszkadzają układ nerwowy owsika, glisty ludzkiej i tasiemca. Dzięki temu są one szybciej usuwane z organizmu. Co ważne, olej z pestek dyni jest bardzo łagodny dla żołądka, a zatem może być spożywany przez osoby cierpiące na zespół drażliwego jelita oraz alergie pokarmowe.
Olej z pestek dyni w sztuce kulinarnej
Ze względu na charakterystyczny, lekko orzechowy smak, olej z pestek dyni dodaje się do potraw w celu urozmaicenia ich aromatu. Doskonale sprawdza się w sałatkach warzywnych, surówkach, a nawet daniach słodkich, chociażby jako składnik sernika wiedeńskiego. W ramach profilaktyki zaleca się stosowanie jednej łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie.
Olej z pestek dyni a uroda
Olej z pestek dyni jest od wielu lat sprawdzonym składnikiem produktów kosmetycznych. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kremów i serów nawilżających. Wykazano, że skutecznie nawilża, napina skórę oraz niweluje drobne, płytkie zmarszczki. Jego systematyczne użycie sprzyja procesom regeneracji naskórka, a także wspomaga walkę ze zmianami trądzikowymi. Olej z pestek dyni można stosować także na całe ciało, ponieważ zmniejsza cellulit i rozstępy oraz rozjaśnia blizny. Jeśli zdecydujesz się na zakup buteleczki czystego oleju z pestek dyni, pamiętaj, aby przed nałożeniem go na skórę rozpuścić produkt w wodzie. W ten sposób zmniejszysz ryzyko przebarwień skóry.
Ze względu na mocno nawilżający skład, olej z pestek dyni nadaje się również do pielęgnacji włosów, zwłaszcza suchych i zniszczonych. Sprawia, że końcówki są znacznie mniej rozdwojone, a włosy stają się bardziej lśniące.
Jak spożywać olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni nie należy do najtańszych, jednak ze względów prozdrowotnych warto go mieć w swojej kuchni. Za 250 ml tego produktu wydasz ok. 25 złotych. Jest to związane z faktem, że do wyrobu takiej ilości produkty należy wykorzystać ok. 30 dyń. Optymalna ilość oleju z pestek dyni przyjmowana codziennie to 1 łyżeczka. Aby cieszyć się zdrowiem, we wszystkim należy zachować umiar, również w produktach określanych jako prozdrowotne.
- A. Antoniewska i wsp., Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, „Problemy Higieny i Epidemiologii”, 2017, t. 98, nr 1, s. 17–22.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.