Dietetyczna sałatka z kurczakiem i tuńczykiem - sposób na szybkie i pyszne danie
Po sałatki najczęściej sięgają osoby na diecie odchudzającej. Sałatka fit z kurczakiem to pomysł na szybki posiłek, który zagwarantuje Ci energię na większość dnia. Dietetyczną sałatkę możesz przygotować samodzielnie z produktów, które znajdziesz w kuchni. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Łącz kurczaka, tuńczyka ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem i ciesz się szczuplejszą sylwetką.
Dlaczego warto sięgnąć po dietetyczną sałatkę?
Sałatka często jest uważana za mało smaczne danie, które jedzą tylko osoby na diecie. Tymczasem stanowi doskonały sposób na obiad, lunch czy lekką kolację. Możesz przyrządzić ją na wiele sposobów i codziennie jeść ją w innej konfiguracji. To idealne danie na kolację, które pozwoli Ci zachować szczupłą sylwetkę, a także dostarczy wielu cennych witamin i mikroelementów. Spożywanie sałatki na ostatni posiłek w ciągu dnia pomaga zachować zdrowie, ponieważ nie odciążamy w ten sposób układu pokarmowego przed snem. Po dietetyczne sałatki warzywne mogą sięgać osoby na diecie wegetariańskiej. Dobrze skomponowane, stanowią ciekawy obiad. Wystarczy połączyć ze sobą ulubione składniki.
Sałatki mają niewiele kalorii, jednocześnie są bogatym źródłem witamin i błonnika pokarmowego, który pomaga w zaparciach. Spożywanie sałatek jest zalecane osobom odchudzającym się, chorym na nadciśnienie, cukrzycę czy choroby układu krążeniowego. Jest to szybkie danie, które może przyrządzić każdy z nas. Osobom potrzebującym treściwego posiłku zaleca się sałatki z kurczakiem lub tuńczykiem, stanowiącymi doskonałe źródła białka.
Po sałatki warto sięgać latem, kiedy na zewnątrz jest upalnie. Dodając do nich warzywa z dużą zawartością wody, nawadniamy organizm i zapobiegamy odwodnieniu. Ponadto woda jest niezbędna dla zachowania zdrowia, pięknej skóry i energii na cały dzień. Zimą można serwować sałatki dietetyczne z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, dyni czy jajka. To, z czego skomponujesz danie, zależy tylko od Ciebie i Twoich predyspozycji smakowych.
Z czym można przygotować dietetyczną sałatkę?
Sałatka dietetyczna z kurczakiem to pomysł na pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi obiad. Jeśli lubisz intensywne smaki, zamień gotowane mięso na wędzonego kurczaka. Skomponujesz w ten sposób całkiem inny posiłek. Jeśli nie lubisz mięsa lub chcesz spróbować czegoś innego, przygotuj sałatkę z tuńczykiem. Dodając do niej kaszę gryczaną lub makaron, stworzysz całkiem inne danie.
W ostatnim czasie popularna stała się dietetyczna sałatka z tortellini i świeżymi warzywami, takimi jak ogórek czy pomidor. Przepis jest bardzo prosty, wymaga połączenia ze sobą wszystkich składników, wymieszania z sosem jogurtowo-koperkowym i doprawienia solą i pieprzem. Taka sałatka jest nie tylko nowatorska, ale również sycąca. Sałatka fit powinna być przygotowana ze świeżych, mało kalorycznych warzyw. Jeśli jesteś na diecie, staraj się unikać kalorycznych warzyw, takich jak ziemniaki, fasola lub groch. Sałatka fit z kurczakiem to połączenie mięsa, świeżych warzyw i sosu, najlepiej przygotowanego z oliwy z oliwek lub jogurtu naturalnego. Wybierając warzywa do sałatki, kieruj się ich smakiem i tym, co masz aktualnie w lodówce. Sałatka to danie, które jest stworzone do komponowania z produktów, które są pod ręką.
Wszelkiego rodzaju dietetyczne sałatki łatwo przyrządzić z sezonowych warzyw i owoców, z dodatkiem sałat. Jedną z popularniejszych jest sałata lodowa, która doskonale nadaje się do sałatki greckiej, obficie posypanej fetą. Możesz także skomponować ją z tuńczykiem. Warto sięgnąć po tego z puszki, w zalewie własnej. Jeśli nie masz czasu, aby spędzać dużo czasu w kuchni, dobrze jest przygotowywać posiłki na dwa, trzy dni do przodu. Fitsałatka z kaszą bulgur i kurczakiem to pomysł na posiłek, który możesz zabrać do pracy. Jest pyszna, odżywcza i zawiera dużo cennych witamin.
Sałatka dietetyczna - co stanowi jej główny składnik?
Sałatkę możesz tworzyć z dowolnych warzyw i owoców, jednak ważne jest, aby głównym składnikiem było wartościowe źródło białka, np. grillowany kurczak, duszona ryba czy marynowane tofu. Możesz je połączyć z sałatą masłową, rukolą oraz ulubionymi warzywami. Wierzch dania możesz posypać prażonymi pestkami dyni czy słonecznikiem. Wszystko zależy od Twojej inwencji. Aby zachować niską kaloryczność posiłku, staraj się wybierać produkty, które są chude, mają niski indeks glikemiczny lub po prostu bardzo je lubisz.
- T. Wilk, A. Płaneta, Mogę schudnąć. Cała prawda o odchudzaniu, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2012.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.