Sok z wiśni – dlaczego warto go pić?
Sok z wiśni to skarbnica witamin i substancji mineralnych. Może być wykorzystywany na wiele sposobów, w tym jako dodatek do lodów, herbat oraz zimnych lemoniad. Sprawdź, dlaczego warto go pić.
Sok z wiśni – znany od starożytności
Wiśnie to owoc kojarzony przede wszystkim z upalnymi letnimi dniami. Początkowo drzewa wiśniowe były uprawiane wyłącznie w Europie i południowo-zachodniej Azji. Pierwsze doniesienia o hodowli i spożywaniu tych owoców pochodzą z 300 r. p.n.e. Jędrne i czerwone wiśnie były szczególnie popularne w starożytnym Rzymie i Persji. Obecnie są znane w każdym zakątku świata, a w Polsce najchętniej uprawia się jej odmianę Prunus cerasus.
Sok z wiśni jest produkowany na skalę przemysłową i charakteryzuje się wysoką czystością biologiczną i najwyższą jakością. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu nowoczesnych metod kontroli jakości i bezpieczeństwa.
Jak pozyskuje się sok z wiśni?
Świeże i bogate w sok wiśnie zbiera się w sezonie letnim. Owoce są następnie myte, pozbawiane pestek (ze względu na obecność w ich składzie szkodliwych związków cyjanku) i rozdrabniane w specjalnych maszynach. W produkcji przemysłowej w kolejnym etapie dochodzi do dezaktywacji enzymów – na drodze ługowania i chłodzenia. Następne kroki to klarowanie i filtracja. Aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii i innych patogenów, konieczna jest także pasteryzacja soku.
Wybierając sok z wiśni w sklepie, zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Najlepszej jakości napoje mają krótki okres żywotności – maksymalnie do roku. Ten najzdrowszy nie powinien zawierać konserwantów, cukru (czy innych substancji słodzących) ani sztucznych barwników i dodatkowych aromatów.
Co ma w składzie sok z wiśni?
Sok z wiśni jest pozbawiony błonnika, a także tłuszczu i białka. Jednak w jego składzie znajdziemy przeciwutleniacze, inaczej antyoksydanty, wykazujące zdolność do walki z wolnymi rodnikami powodującymi uszkodzenia komórek. Ponadto w soku z wiśni są:
witamina C,
potas,
żelazo,
miedź,
kwasy fenolowe (elagowy, kawowy, chlorogenowy),
flawonoidy (katechina, antocyjaniny, kwercetyna, kemferol).
Ciemny kolor wiśnie zawdzięczają antocyjanom, które występują również w jagodach i jeżynach. Szacuje się, że w jednej szklance soku z wiśni znajduje się ok. 550 mg polifenoli i 60 mg antocyjanów.
Właściwości soku z wiśni
Sok z wiśni wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Pity systematycznie:
chroni organizm przed przedwczesnym starzeniem się komórek,
pomaga na bezsenność – w składzie wiśni znajduje się bowiem melatonina, czyli hormon regulujący wewnętrzny zegar dobowy,
reguluje prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, w tym uelastycznia naczynia krwionośne i włosowate, a także zmniejsza ryzyko poważnych chorób przewlekłych (np. miażdżycy),
działa przeciwzapalnie,
obniża poziom kwasu moczowego we krwi,
jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń układu moczowego (zapalenia pęcherza moczowego lub kamicy nerkowej),
obniża gorączkę,
poprawia apetyt poprzez pobudzenie pracy ślinianek i enzymów trawiennych.
Z czym pić sok z wiśni?
Sok z wiśni można pić samodzielnie lub po rozcieńczeniu z wodą. Skoncentrowany nadaje się również jako dodatek do herbat pitych na ciepło i zimno. Po zagęszczeniu można nim polać lody śmietankowe lub inne desery.
W sezonie letnim sok z wiśni można często spotkać w zimnych lemoniadach z dodatkami kostek lodu.
Jak zrobić sok z wiśni w warunkach domowych?
Na sok z wiśni najlepiej nadaje się kilka jej odmian. Muszą być one dojrzałe, najlepiej w kolorze czerwonego wina. W Polsce najczęściej korzysta się z wiśni nadwiślańskiej, inaczej słupianki. Lekko kwaskowaty smak daje z kolei wiśnia North Star czy Sabina. Jeżeli zależy ci na uzyskaniu słodko-kwaśnego smaku, rozejrzyj się za odmianą Wczesna Ludwika.
Sok z wiśni jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak należy pamiętać o konieczności wydrylowania owoców, gdy używamy sokowirówki. Wyjątkiem jest sokownik. Do przygotowania tradycyjnego soku z wiśni będziesz potrzebować:
kilograma wiśni,
soku z cytryny,
kilograma cukru (można go zastąpić zdrowszą alternatywą – erytrolem lub stewią).
Owoce dokładnie umyj, wsyp do odpowiednio dużego naczynia, po czym zasyp cukrem. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce – najlepiej na 5–6 godzin. Warto wstawić je do lodówki. W tym czasie wiśnie zaczną puszczać aromatyczny sok. Przygotuj średniej wielkości garnek i wsyp do niego schłodzone owoce wraz z sokiem. Podgrzewaj go przez około 20–30 minut na małym gazie/małej mocy. Ważne, aby nie doprowadzić do przypalenia owoców i przywarcia ich do dna garnka.
Pamiętaj, aby owoce cały czas mieszać. Kiedy sok będzie gotowy, to jeszcze gorący przelej do wyparzonych wcześniej butelek lub słoiczków i dobrze zakręć nakrętki. Jeśli planujesz wykorzystać sok w sezonie zimowym, konieczna będzie dodatkowo jego pasteryzacja. W tym celu na dnie garnka umieść ręcznik, wstaw do niego słoiki lub butelki z sokiem wiśniowym i zalej wodą do wysokości około ¾ naczynia. Umieść na gazie lub kuchni indukcyjnej na średniej mocy. Kiedy zauważysz na wodzie charakterystyczne bąbelki (świadczące o zagotowaniu się wody), odczekaj 20 minut i wyłącz gaz.
- K. Stachurska. M. Zegan i E. Michota-Katulska, Sok z buraka i sok z kwaśnych wiśni w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2019, t. 1, s. 24–30.
- A. Banaś i A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Medycyna Rodzinna” 2016, t. 19, nr 3, s. 158–162.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.